Pappers­förpackning

Bild och ikon för pappersförpackningar

Källsortera pasta- och flingpaket, dryckeskartonger, pappersbärkassar och wellpapplådor som pappersförpackningar. Kuvert och post it-lappar ska du däremot lägga i restavfall.

Pappersfiber kan återvinnas minst sju gånger. Att tillverka förpackningar av återvunnen pappersfiber är dessutom 40 procent mindre energikrävande, än att tillverka dem av nyproducerad fiber. Att sortera och lämna dina pappersförpackningar till återvinning gör alltså stor skillnad för miljön.

Vik ihop och platta till pappersförpackningen, så tar den mindre plats.

Här kan du lämna pappersförpackningar

Om du bor i villa kan du lägga pappersförpackningar i dina fyrfackskärl. Om du bor i lägenhet kan din fastighetsägare se till att det finns insamling för pappersförpackningar i eller vid fastigheten.

Du kan också lämna dina pappersförpackningar på en återvinningsstation.

Återvinningsstationer

Sortera inte som pappersförpackning

  • Kuvert och post it-lappar
    Lägg i restavfallet. Klistret på dessa orsakar skador på valsarna i återvinningsanläggningen för pappersförpackningar.
  • Dags- och veckotidningar, broschyrer, reklamblad, skriv- och ritpapper
    Lägg i behållaren för tidningar. Om tidningar blandas med pappersförpackningar, kan det leda till att materialet inte kan återvinnas. Då går det istället till förbränning.

Så omhändertas pappersförpackningar

Pappersförpackningar som samlas in återvinns. De pressas först ihop i balar innan de anländer till ett returpappersbruk. Där omvandlas pappersförpackningarna till enskilda pappersfibrer som pressas ihop och blir till ny kartong. Den färdiga kartongen tillverkas i olika format och skickas sedan vidare till tryckerier och tillverkare.