Förpackning med pant

Bild och ikon för förpackning med pant

Pant lämnas vid en pantstation, dessa finns oftast i närheten av en livsmedelsbutik. Välj att skänka dina pengar eller få dem till ditt bankkonto.

I Norrköping finns flera olika pantstationer. Att ta med sin pant till livsmedelsbutiken är det vanligaste sättet att panta idag. På de flesta ställen stoppar du i flaskorna och burkarna en i taget i pantautomaten, vid en del pantstationer kan du hälla i en hel säck samtidigt. Du får sedan ersättningen från panten direkt via ett kvitto, eller väljer att skänka den till någon gåvomottagare.

Panta på våra returpunkter

Du kan lämna petflaskor och aluminiumburkar som ingår i pantsystemet på två av våra returpunkter, Returpunkt Norrköping och Returpunkt Åby. Där finns Pantamera Express. Med hjälp av automaten är det möjligt att tömma ut en hel säck på samma gång istället för att panta varje flaska eller burk för sig.

Det går även att panta utländska aluminiumburkar så att de kan återvinnas till nya burkar. Dock får du ingen pant för dem, då du inte betalade någon pant när de köptes.

Returpunkter

Skänk pengarna

Du kan välja att skänka pengarna till WaterAid, en internationell organisation som arbetar för att alla i världen ska ha tillgång till rent vatten samt till sanitet och hygien.

Pantamera Express på Returpunkt Åby och Returpunkt Norrköping kan du ange vilken förening du vill skänka till. Det måste vara ideell idrottsförening som är registrerad i panta meras system.

Bli föreningskund - så funkar det - pantamera Länk till annan webbplats.

Få pengarna till ditt bankkonto

Pantamera har också utvecklat en tjänst för banköverföring av pantpengar som innebär att du kan få in dina pantpengar på ditt bankkonto. För att kunna nyttja tjänsten behöver du ha Mobilt BankId samt ladda ned appen MinPant. Tjänsten går att använda på både Returpunkt Norrköping och Returpunkt Åby.

Banköverföring av pantpengar Länk till annan webbplats.

Så omhändertas förpackningar med pant

PET-flaskor

Att återvinna plast är mer miljövänligt än att producera ny. Flaskor som pantas kan återvinnas till nya flaskor med ett minimalt tillskott av ny plast. Flaskorna mals ned till granulat, små flingor som tvättas rent. Dessa flingor transporteras sedan till ett annat företag som tillverkar små plaströr av materialet och blir sedan till nya flaskor. Även korkarna från flaskorna återvinns och blir till kabeltrummor.

Aluminiumburkar

Aluminium kan återvinnas i det oändliga. Att återvinna aluminium kräver 95 procent mindre energi än att utvinna ny. Burkarna smälts ner i smältverket och blir till flytande aluminium. Sedan görs detta till en lång tunn plåt och skickas till burkfabriken där plåten sedan tillverkas till nya aluminiumburkar.

Mer information

Mer information om pantsystemet och var du kan panta i Norrköping finns på Pantameras webbplats:

Pantamera.nu Länk till annan webbplats.

Mer information om Wateraid finns på Wateraids webbplats:

Wateraid.org Länk till annan webbplats.