Ljuskällor

Bild och ikon för ljuskällor

Ljuskällor, så som glödlampor, lysrör, halogenlampor och lågenergilampor lämnas i kärlet för ljuskällor, i samlaren eller på en returpunkt.

I lysrör och lågenergilampor finns lyspulver som innehåller kvicksilver. Detta är ett av de farligaste gifterna som finns och det är därför väldigt viktigt att lamporna lämnas till insamling och inte hamnar i hushållssoporna.

Här kan du lämna ljuskällor

Du som har fyrfackskärl kan lägga dina ljuskällor, som inte är längre än 60 cm, i den lilla boxen med rött lock. Du kan även lämna dina ljuskällor på alla våra returpunkter eller i en samlare.

Lysrör som är längre än 60 cm lämnas in till någon av våra returpunkter.

Så omhändertas ljuskällor

Ljuskällor samlas in av El-Kretsen. När lamporna når förbehandlings­anläggningarna (det vill säga återvinningsplatsen) krossas de i ett slutet system som separerar lyspulvret från metaller och glas. Detta är ett viktigt steg eftersom lyspulvret innehåller kvicksilver.

Kvicksilvret fasas ut ur kretsloppet och resten av lampkrosset sorteras i glas respektive metall och går till återvinning. Glaset används bland annat som fyllnadsmaterial i betongtillverkning.

Mer information finns hos El-kretsen

Ljuskällor (el-kretsen.se) Länk till annan webbplats.

Källa: El-Kretsen