Matavfall

Matavfall är det som blir över när du lagar mat eller har ätit, som exempelvis potatisskal och gammalt bröd.
Om matavfallet sorteras rätt kan vi ta vara på både energin och näringen som finns i det. Du gör ett viktigt jobb när du sorterar. Här är exempel på matavfall:
- råa eller tillagade matrester, till exempel kött, fisk, grönsaker, ägg, ris och pasta
- kaffesump (inklusive filter) och tepåsar
- bröd, kex, bullar och kakor
- skal från frukt och grönsaker
- snacks och godis
Så här sorterar du ditt matavfall
Det är viktigt att du bara använder matavfallspåsar från Nodra till matavfallet.
- Veckla upp påsen och sätt den i matavfallskorgen.
- Ta bort eventuell plast och andra förpackningar och skräp från matresterna.
- Låt matavfallet rinna av innan du lägger det i påsen.
- För att undvika lukt, byt påsen efter två till tre dagar, även om den inte är helt fylld.
- Knyt ihop påsen ordentligt och lägg den i tunnan eller behållaren för matavfall beroende på hur det ser ut där du bor.
.jpg)
Veckla upp påsen och sätt den i matavfallskorgen.
Läs mer om hur du använder och förvarar matavfallspåsarna rätt via länken nedan.
Hemkompostera matavfall
Du kan ha en kompost hemma för matavfall. Kom ihåg att kompostering av matavfall kräver en anmälan till Miljö och hälsa på Samhällsbyggnadskontoret.
Broschyr för utskrift
Mycket av informationen på den här sidan finns i broschyren om matavfall.