Om ditt vatten försvinner

Om du saknar vatten kan det bero på en läcka på vattenledningen eller på grund av arbete på ledningsnätet. I båda fallen behöver vi stänga av vattnet.

Oavsett om det handlar om en planerad avstängning av vattnet, eller om det blir en akut avstängning på grund av en vattenläcka, måste Nodra stänga av vattnet för att kunna utföra arbete på vattenledningarna. Beroende på omfattning kan vattentankar ställas ut i området.

Akut vattenavstängning

Vid en akut vattenläcka måste vi stänga av vattnet för kunna laga den trasiga vattenledningen. Vi försöker alltid att stänga av vattnet för så få boende som möjligt. Under avstängningen går det bra att hälla vatten i toaletten för att spola.

Planerad vattenavstängning

På grund av arbete på ledningsnätet måste vi ibland stänga av vattnet för boende och företag. Vi informerar om planerade avstängningar på vår webbplats under Driftinformation, via sms till registrerade mobilnummer på berörda adresser samt som pushnotis i vår app. I vissa fall lägger vi även en lapp i brevlådan. Om det är en längre avstängning så försöker vi att erbjuda vatten via brandpost eller vattentankar under avstängningen.

Driftinformation

Driftinformation via sms

Vattentankar

Om vattnet kommer att vara avstängt under många timmar, försöker vi erbjuda berörda hushåll att få vatten antingen via en öppnad brandpost eller vattentankar. Information om detta publicerar vi i driftinformationen på vår webbplats. Ta med en hink eller annat kärl att fylla vatten i.

På vintern kan det vara svårt att ställa ut vattentankar på grund av att kranarna fryser. Tänk på att inte stänga av kranen på en öppen brandpost eller på en vattentank under vintern utan att låta kranen droppa lite.

Toaletten vid en vattenavstängning

Om det är stopp i leveransen av dricksvatten kommer du inte kunna spola i toaletten. Under avstängningen går det bra att hälla i vatten som du har hämtat för kunna spola i toaletten. Lägg gärna pappret i en papperskorg bredvid toaletten för att minska risken för stopp i avloppet.

Efter vattenavstängningen

När vattnet återkommer efter en avstängning kan det vara missfärgat, det är inte farligt och försvinner om du spolar i kranarna en stund. Undvik att tvätta dina kläder innan vattnet åter är klart. Öppna kranarna lite försiktigt efter avstängningen eftersom det kan finnas luft i ledningarna.

Kokrekommendationer

Om vi misstänker att vattnet är påverkat av bakterier, virus och parasiter så går vi ut med rekommendationer om att koka vattnet. Kokningen dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter. Vi meddelar kokrekommendationer via driftinformationen på vår webbplats, lapp i brevlådan, sms eller via lokal media.

Läs vad ska göra när du rekommenderas att koka ditt dricksvatten:

Kokrekommendation

Senast uppdaterad: