Kvinna klädd i lila med en påse plastförpackningar över axel och en plastflaska i handen. Bakom henne syns en grön soptunna med dekal förplastförpackningar och en guldfärgad staty av en stegrande häst. I taket hänger en kristallkrona. Väggar och gardiner i rummet går i lila toner. 

Fortsätt sortera!

Varje gång du återvinner är du en vinnare! Tillsammans kan vi bli världsbäst på återvinning. Så fortsätt sortera, det är guld värt!

Två tredjedelar av alla förpackningar återvinns till nya produkter – men vi kan bli ännu bättre! En tredjedel av förpackningarna hamnar fortfarande i restavfallet och går till energiåtervinning. Det är inte bästa miljönyttan.

Om varje svenskt hushåll återvinner en extra plastförpackning i månaden kan koldioxidutsläppen minska motsvarande utsläppen från 1 200 bensindrivna bilar per år. Och visste du att papper kan bli nytt papper upp till sju gånger och metallförpackningar kan återvinnas hur många gånger som helst? Därför är det så viktigt att vi återvinner förpackningar i stället för att slänga dem i soppåsen.

Man klädd i grått med en metallhink med metalförpackningar i ena handen och en metallburk i den andra handen. Bakom honom syns en grön soptunna med dekal för metallförpackningar och en guldfärgad staty av en stegrande häst. I taket hänger en kristallkrona. Väggar och gardiner i rummet går i grå toner. 
Yngre kvinna klädd i brunt med en papperskartong med pappersförpackningar i ena handen och en äggkartong i den andra handen. Bakom henne syns en grön soptunna med dekal för pappersförpackningar och en guldfärgad staty av en stegrande häst. I taket hänger en kristallkrona. Väggar och gardiner i rummet går i bruna toner. 

Topplistan med kluriga sopor

 • Chipspåsar och chipsrör
  Chipspåsar sorteras som plastförpackning. Vissa chipspåsar har en film av metall på insidan, men påsen ska ändå sorteras som plastförpackning eftersom den till största del består av plast. Köper du chips i rör så brukar locket vara av plast, och det ska då sorteras som plastförpackning, medan själva röret ska sorteras som pappersförpackning. Röret kan ha metallbotten, men eftersom röret till största del består av papper så kan det sorteras som papper.
 • Frigolit
  Sorteras som plastförpackning, vilket även gäller köttråg av frigolit. Större mängder eller block av cellplast kan du lämna på en returpunkt. Förpacka gärna lösa frigolitkulor i en plastpåse, så att kulorna inte kan flyga omkring och skräpa ner när vi tömmer ditt kärl.
 • Fruktnät och fruktpåsar
  Viss frukt och grönt säljs i nät, till exempel apelsiner och lök. Dessa nät sorteras som plastförpackning. Det gäller även plastpåsar som används till frukt och grönt (inklusive de som är gjorda av förnybar råvara som bioplast, sockerrör etc.) Fruktpåsar av papper sorteras som pappersförpackning.
 • Kuvert och post it-lappar
  Kuvert (både med och utan fönster) ska sorteras som restavfall. Klistret förstör återvinningsprocessen om de sorteras bland tidningar eller pappersförpackningar. Det gäller även Svanen-märkta kuvert. Även post it-lappar sorteras som restavfall av samma anledning.
 • Presentpapper och snören
  Vanligt presentpapper sorterar du som pappersförpackning. Det gäller även presentpapper med tejp och etikett på. Presentsnören lägger du i restavfallet. De innehåller plast som förstör återvinningsprocessen om de hamnar bland förpackningar eller tidningar.
 • Tandborstar, diskborstar och toalettborstar
  Gamla tandborstar slängs i restavfallet. Även bambutandborstar ska kastas i restavfallet eftersom de inte är en förpackning. Diskborstar och toalettborstar av plast sorteras också som restavfall. Tandkrämstuben är däremot en förpackning som ska sorteras som plastförpackning.

Senast uppdaterad:

Puffbild

Varför ska jag sortera mina sopor?

År 2022 slängde de svenska hushållen 4,7 miljoner ton avfall, vilket motsvarar cirka 449 kilogram avfall per person. Hur du väljer att göra dig av med avfallet påverkar miljön.

Skåpet under en diskho. En stor plastlåda till vänster innehåller plats och pappersförpackningar. Till höger finns en soptunna samt ett kärl med matavfall. I mitten står en liten behållare med mjuka plastförpackningar, en rulle matavfallspåsar samt städmaterial.

5 tips för att bli vinnare på sortering

Vi konsumerar allt mer och handlar mer på nätet. Ju fler varor, desto mer förpackningar. Därför behöver vi alla hjälpas åt för att se till att förpackningarna samlas in och återvinns. Varje förpackning som du lämnar till återvinning gör skillnad.

Puffbild

Sorteringsguide

Är du osäker på hur du ska sortera ditt avfall? Sök i vår sorteringsguide för att få hjälp med att sortera rätt. Tillsammans sparar vi på jordens resurser och bidrar till en bättre miljö.

Skåpet under en diskho. En stor plastlåda till vänster innehåller plats och pappersförpackningar. Till höger finns en soptunna samt ett kärl med matavfall. I mitten står en liten behållare med mjuka plastförpackningar, en rulle matavfallspåsar samt städmaterial.

17 tips för att minska ditt avfall

Vi är duktiga på att sortera och återvinna vårt avfall. Nu är det dags för nästa steg, att försöka minska mängden avfall som uppstår.