I en trädgård står en vattentunna i trä. Ner i tunnan forsar
vatten från ett stuprör. Bakom tunnan syns en man hålla i en vattenkanna i zink.

Foto: Johan Bävman för Svenskt Vatten

Vattna din trädgård på rätt sätt

Dina växter och odlingar behöver vatten för att växa och bli fina. Här finner du tips vad du ska tänka på för att dina växter ska bli så fina som möjligt!

För att dina växter ska frodas behöver dem rätt förutsättningar och det kan du se till att ge dem. Genom att till exempel vattna dina växter på tidig morgon eller sen kväll, ta tillvara på regnvatten och endast vattna det som behöver vattnas minskar du inte bara på vattenanvändningen och hindrar jorden från att torka ut, utan även på dina pengar.

7 tips

Tips på hur du ska vattna din trädgård på rätt sätt.

1. Mer jord ger mer fukt!

Ju större kruka du har, ju mer jord får plats och desto bättre är det för bevattningen. En liten kruka gör att växten och jorden torkar ut mycket snabbare än om du använder en stor kruka.

2. Täck jorden med något så den inte torkar ut.

Genom att täcka din jord med till exempel halm, gräsklipp eller något annat material som släpper igenom vatten till jorden, minskar du avdunstningen. Täck med cirka fem till tio centimeter för att det ska göra nytta.

3. Vattna tidigt på morgonen eller sent på kvällen.

Genom att vattna dina växter tidigt på morgonen gör det att de blir spänstiga inför den varma dagen och blöta fläckar på bladen hinner torka upp. Om du väljer att vattna på kvällen när det börjat svalna ute, så minskar avdunstningen och dina växter hinner ta till sig vattnet innan solen går upp igen nästa dag. Båda alternativen är bra alternativ!

4. Vattna endast det som behöver vatten!

Du kanske tänker att det är smidigt och enkelt att bara ställa upp en vattenspridare och låta vattningen av dina växter skötas av sig självt. Men genom att göra på detta sätt riskerar du också att vattna det som inte behöver vatten, till exempel gångar och uteplatser. Visste du att en vattenspridare gör av med 150 liter vatten på 20 minuter, det är lika mycket som ett helt badkar! Välj bort vattenspridare till dina växter, spara på vattnet och få en lägre vattenräkning på köpet!

5. Vattna rötterna, inte bladen!

Det är jorden och rötterna som behöver vattnet. Om du vattnar dina blad gör det att de blir fuktiga och kan dra åt sig sjukdomar som till exempel bladmögel. Använd en vattenkanna och vattna jorden så mår dina växter bättre!

6. Vattna med regnvatten eller dräneringsvatten från poolen.

Ett smart tips är att fånga in regnvatten i din trädgård, eller dräneringsvatten om du har pool. Med det vattnet kan du vattna dina växter, gratis och bra för växterna!

7. Vattna hellre mer och sällan, än lite och ofta

Vattnet ska nå ner till växternas rötter, annars kommer rötterna söka sig dit vattnet finns. Om du vattnar lite och ofta kommer det finnas mest vatten i det översta jordlagret, vilket gör att dina växter inte utvecklar några djupa rötter. Vid torra dagar kommer vattnet i det översta jordlagret dunsta bort och om dina växter inte har några djupa rötter då, kommer de få svårare att överleva. Om du istället vattnar mer, några gånger i veckan kommer rötterna dra sig neråt i jorden och ha större möjlighet att hitta fukt under varma dagar.

Senast uppdaterad: