En kvinna i svart tröja och uppsatt hår sitter på en brygga och blickar ut över en sjö.

Så sparar vi på vattnet

Det finns många sätt att spara vatten i vardagen. I de flesta fall behöver man inte ändra särskilt mycket på sina vanor, bara tänka till lite extra när man gör dem.

Hushållen i Sverige använder i snitt 140 liter dricksvatten per person och dygn. Med dessa tips kan du minska din vattenförbrukning.

En kvinna står vid handfatet i badrummet. Hon klämmer ut tandkräm
på tandborsten som hon håller i högra handen.

Borsta tänderna

Stäng av kranen under tiden. Så sparar du mer än tio liter vatten varje gång.

En kvinna i röd tröja diskar ett durkslag. En pojke står framför henne med en propp i handen.

Diska snyggt

Att låta kökskranen rinna förbrukar många liter i onödan. Använd en balja när du diskar eller sköljer grönsaker. Då är du med och sparar på vattnet.

En pojke ställer in en kanna vatten i kylskåpet.

Drick vatten

Att spola länge i kranen för att få kallt vatten drar många liter i onödan. Genom att ha en karaff i kylskåpet har du alltid tillgång till kallt, gott kranvatten.

En man som duschar i ett ljust badrum.

Ta en dusch

Fast gärna en kortare! Stäng av kranen när du tvålar in dig. Då kan du spara runt 50 liter vatten.

En droppande köksblandare. En kvinna kommer med en verktygslåda som hon ställer på bänken bredvid kranen.

Kolla kranen

Byt ut packningen om den läcker! På en månad kan en droppande kran läcka vatten motsvarande 11 badkar. Laga din kran så sparar du på vår allra viktigaste naturresurs.

I en trädgård står en stor, öppen vattentunna i trä. Ner i tunnan forsar vatten från ett stuprör. När regnet upphört vattnar en man sin trädgård. 

Samla regn

Växter gillar regn mer än dricksvatten. Samla regnvatten i en tunna och vattna med kanna, så sparar du på vattnet.

En man står på huk framför en öppen tvättmaskin och stoppar in tvätt i maskinen. I bakgrunden syns en flicka som är på väg in till mannen.

Tvätta smart

En tvättmaskin drar ungefär 50 liter vatten vid en enda tvätt, oavsett om den är full eller halv. Genom att tvätta smart och fylla maskinen varje gång sparar du på vattnet. Det gäller förstås även diskmaskinen.

En flicka i pyjamas häller vatten på balkonglådornas pelargoner från en emaljkanna. Det är kvällsljus.

Tid för vatten

Vattna tidig morgon eller sen kväll så att inte vattnet dunstar bort.

En barfota man skjuter ihop ett pooltak över poolens blåa vatten.

Täck över poolen

Du som har pool kan spara mycket energi genom att täcka över den. Det minskar avdunstningen kraftigt vilket gör att du inte behöver fylla på nytt vatten lika ofta.

En kvinna står på huk i en höstträdgård mellan två rabatter. Intill sig har hon tomma planteringskrukor och två oplanterade buskar. I handen håller hon en liten buskplanta. På bilden syns texten: Spara-vatten-tips #15. Plantera klokt!

Plantera klokt

På sommaren när växterna är som mest törstiga och värmen gör att regn snabbt avdunstar, fylls inte våra vattenreserver på lika snabbt. Därför är det bättre att göra större trädgårdsarbeten som att plantera häck och så gräsmatta framåt hösten.

Senast uppdaterad: