Ett kök med en ljus diskbänk med svart ho och kökskran, där en hand fyller på ett glas vatten.

Foto: Johan Bävman för Svenskt Vatten

Fem fakta om ditt dricksvatten

Publicerad:

Världens viktigaste livsmedel har hemleverans dygnet runt. En osynlig lyx som många inte tänker på, men som det ligger hårt arbete bakom. Vad vet du egentligen om ditt kommunala dricksvatten?

Dygnet runt levererar vi ett säkert och gott kranvatten direkt hem till dig, ett vatten som sedan renas innan det släpps ut igen. Inget av det här sker av sig själv, det är en komplicerad process.

Kranvatten är ett livsmedel, som kontrolleras noga, med provtagning i både vattenverk och hos kund.

  • Vårt vatten i kommunen produceras vid sju olika vattenverk, två med ytvatten (sjöar) och fem med grundvattnet där vattnet har renats genom marken. Vårt största verk tar vatten från sjön Glan som sedan renas genom fällning och långsamfilter. De mindre vattenverken har andra processer anpassade efter just sitt råvatten men gemensamt för alla är att vattnet passerar genom UV-ljus som en extra säkerhetsåtgärd mot virus, bakterier och parasiter.
  • I vår kommun har vi medelhårt vatten. Det innebär att vattnet innehåller mellanmycket kalcium och magnesium. Mjukare vatten gör att tvättmedel, diskmedel, tvål och schampo löddrar lätt, så du kan ta mindre mängd. Det minskar också risken för kalkavlagringar. Hur det ser ut just där du bor hittar du på webbsidan Vattnets hårdhet
  • Vårt kranvatten är svagt basiskt, med ett pH-värde mellan 7,6 och 8,2. Det hjälper till att skydda rör och ledningar så att det håller bättre.
  • Vårt kranvatten kontrolleras både genom prover under reningen och genom prover som tas hemma hos dig som kund. Totalt hanterar vårt laboratorium cirka 2000 prover varje år.
  • Kostnaden för kranvatten i vår kommun är cirka 3 öre per liter.

Vatten är en resurs som vi tillsammans måste vara rädda om. Tack för att du hjälper oss att ta hand om det! Läs gärna mer om ditt dricksvatten.

Dricksvatten