Använd konstnärsfärg utan kadmium

Publicerad:

Kadmium är ett giftigt ämne som är skadligt för miljön. Allra helst ska du välja bort färger som innehåller kadmium, men om det inte går finns det vissa saker som du bör tänka på.

Kadmium är ett giftigt ämne som används som färgpigment i konstnärsfärger och ger kulörer som kadmiumgult och kadmiumrött. Det finns vanligast i oljefärger men förekommer även i akryl- och akvarellfärger. Färger för glas- och porslinsmålning samt lergodsglasyr kan innehålla kadmium.

Välj kadmiumgula eller kadmiumröda färger där det står “hue”, “sub”, eller “imit” efter kulörnamnet. Då innehåller de inte kadmium. Fråga i butik eller hos leverantör om du är osäker på färgens innehåll.

När du vill göra rent en pensel

Om du ändå väljer att använda färger med kadmium i kan du göra en insats för miljön.

  • Torka bort färgrester från händerna innan du tvättar dina händer.
  • Skölj penseln i en burk med vatten (för vattenbaserad färg) eller lösningsmedel (för oljebaserad färg).
  • Torka av penseln på en tidning, ett papper eller trasa till den är fri från färg. Upprepa sköljning och torkning vid behov.
  • Lämna burken med tvättvatten eller lösningsmedel, samt materialet som du har torkat penseln på, som farligt avfall på en returpunkt. Märk burken med innehåll.

Så kan du rena tvättvattnet

Tvättvatten från vattenbaserad färg kan du rena enligt nedan:

  • Rena tvättvattnet i burken genom att tillsätta en fällningskemikalie baserad på aluminiumhydroxid, även kallad Bauxit. Det finns att köpa i välsorterade konstnärsbutiker. Tillsätt cirka ½-1 matsked pulver till 1 liter vatten eller så mycket pulver att vattnet nästan är klart.
  • Rör om långsamt och häll kadmiumvattnet genom dubbla kaffefilter.
  • Nu kan vattnet hällas ut i avloppet.
  • Låt filtret med färg torka innan du stoppar i en burk med tätslutande lock. Märk burken med ”Kadmiumhaltigt avfall” och lämna det som farligt avfall på en returpunkt.

Lämna som farligt avfall

Som privatperson kan du lämna alla färgrester, inklusive torkpapper och kaffefilter, samt lösningsmedel som farligt avfall på en returpunkt. Märk det som du lämnar med ”Kadmiumhaltigt avfall”.

Företag får inte lämna farligt avfall på returpunkterna. Om du till exempel vill lämna farligt avfall från en konstnärsskola, studieförbund och ateljé ska du kontakta en godkänd transportör av farligt avfall.

Farligt avfall från företag

Kadmium är giftigt

Kadmium som hälls i avloppet hamnar i slammet som bildas i reningsprocessen vid reningsverket. Om slammet innehåller för mycket kadmium går det inte att använda som jordförbättringsmedel på åkermarken. Kadmium som kommer ut i naturen tas upp av växter och förs sedan vidare till djur och människor. Hos människor kopplas kadmium till olika hälsoproblem som cancer, njurbesvär och benskörhet.