Man i varseljacka och mössa tittar leende in i kameran. Bakom syns ett hus med snö på taket, en del av en bil samt två sopkärl med snö på locken.

Nytt test gällande vinterstationer

Publicerad:

Efter önskemål från våra kunder med avfallshämtning från vinterstation testar vi att låta en mindre grupp boende använda både vinterstationen och sina egna kärl denna vinter.

Varje vinter behöver vissa områden i kommunen få en tillfällig plats för avfallskärlen, en så kallad vinterstation. Detta görs för att garantera en fungerande hämtning under vintern. Många av våra kunder har haft synpunkter på vinterstationerna och vi vill tillmötesgå våra kunders önskemål och synpunkter så långt det är möjligt. Därför testar vi nu för boende på Hallonstigen att de har möjlighet att lägga avfallet i sitt eget kärl när det inte råder vinterväglag och då sopbilarna har möjlighet att ta sig upp till fastigheterna.

Så funkar det

I första hand uppmanar vi de boende på Hallonstigen att använda vinterstationen under den period de står uppställda; 15 november-31 mars. De boende kan däremot välja att lägga sitt avfall i sina egna kärl när det inte råder vinterväglag. Om sophämtaren bedömer att vägen är farbar kommer de egna kärlen att kunna tömmas. Men säkerheten prioriteras alltid först. Det innebär att avfallet kan ligga kvar i de egna kärlen i flera veckor om sophämtaren bedömt att det inte går att köra till fastigheten för att tömma. Då är det enbart vinterstationen som töms.

Efter vintern kommer vi att samla in synpunkter från de boende på Hallonstigen och därefter göra en utvärdering för att se hur vi ska gå vidare.

Därför har vi vinterstationer

På vissa ställen är vi tvungna att ha en tillfällig plats för sopkärlen, en så kallad vinterstation, för att kunna garantera en fungerande hämtning under vintern. Genom att ha samma period för vinterstationen varje år kan vi planera hämtningen och säkerställa att alla hushålls avfall blir hämtat i tid. Vi säkerställer också en trygg och säker arbetsmiljö för sophämtarna och en säker trafikmiljö för gående och andra medtrafikanter. Enligt avfallsföreskrifterna har vi rätt att hänvisa till en annan plats än precis vid tomtgräns. Vi försöker dock alltid placera vinterstationen så nära tomtgräns det är möjligt.

Därför får sopbilarna svårt att ta sig fram vintertid

Vintertid kan dåligt snöröjda vägar och halka göra att sopbilen får svårt att köra och fastnar på vägar där andra bilar tar sig fram. Det är ganska vanligt att fastighetsägare ifrågasätter varför sopbilen kör fast när de själva tar sig fram utan problem. Det finns flera anledningar till varför det är så.

  • Sopbilen är tung
    En sopbil väger väldigt mycket och börjar den glida finns det inget som stoppar den. Chauffören har både ansvaret och rättigheten att bedöma om det ens är möjligt att köra på en väg. Säkerheten både för den som kör och omgivningen är alltid viktigast.
  • Varma däck smälter snön
    Medan sopbilen kör blir däcken varma. Om det är vinterväglag och sopbilen stannar i en uppförbacke för att tömma tunnor smälter snön under däcken. Då kan det bli extrem halt och mycket svårt för sopbilen att kunna köra vidare.
  • Svårt att komma loss
    Om du själv har kört bil vintertid vet du att när det är moddigt, spårigt eller dåligt plogat så gäller det att hålla jämn fart och inte stanna eller sänka farten för att inte fastna. Eftersom sopbilarna måste stanna vid varje sopkärl riskerar de att hamna i den situationen hela tiden. För att nå kärlen måste sopbilen dessutom ofta köra längre till höger på vägen och då kan de inte alltid köra i de spår som kanske redan finns på vägbanan.

På sidan Avfallshämtning vintertid har vi samlat mer information om vinterstationer och avfallshämtning vid snö och halt väglag.

Avfallshämtning vintertid