Vattenkvalitet för Åby vattenverk
Dricksvattnets kemiska och mikrobiologiska status presenteras nedan. Angivna siffror är ett medelvärde av ett antal analyser som vi har gjort.
Dricksvatten klassas som ett livsmedel. För att kunna garantera kvaliteten på vattnet analyserar vi cirka 2 000 prover per år. Det gör vi för att säkerställa att vattnet håller bästa kvalitet, att reningsprocessen fungerar, och för att följa förändringar i råvattentäkterna och planera för hur vi ska bemöta dem.
Ämne/Egenskap | Enhet | Dricksvatten | Gränsvärde för dricksvattnen hos användaren |
---|---|---|---|
Färg | mg Pt/l | < 5 | 30 |
Turbiditet | FNU | 0,13 | 1,5 |
Lukt |
| ingen | tydlig |
Smak |
| ingen | tydlig |
pH |
| 8,2 | ≥ 6,5 och ≤ 9,5 |
Alkalinitet | mg/l | 61 | saknas |
Kalcium (Ca) | mg/l | 27 | 100 |
Magnesium (Mg) | mg/l | 1 | 30 |
Totalhårdhet som Ca | 4,0 | saknas, gränsvärden är för kalcium och magnesium | |
Natrium (Na) | mg/l | 3,0 | 200 |
Kalium (K) | mg/l | 0,6 | saknas |
Järn (Fe) | mg/l | < 0,03 | 0,2 |
Mangan (Mn) | mg/l | < 0,04 | 0,05 |
Fluorid (F) | mg/l | 0,05 | 1,5 |
Nitrit (NO2) | mg/l | 0,006 | 0,5 |
Senast uppdaterad: