Kokrekommendation
Om vi misstänker att vattnet är påverkat av bakterier, virus och parasiter så går vi ut med rekommendationer om att koka vattnet. Kokningen dödar mikroorganismer som bakterier, virus och parasiter.
Det här ska du göra när vi rekommenderar dig att koka ditt dricksvatten:
- Koka allt vatten som du ska dricka eller använda i matlagning.
- Koka upp vattnet i en kastrull eller vattenkokare tills det bubblar kraftigt. Bakterier, virus och parasiter dör när vattnet kokar.
- Häll upp det kokta dricksvattnet i väl rengjord kanna, flaska eller annan behållare och låt det svalna. Låt det stå i rumstemperatur eller svalare – gärna i kylskåpet.
Använd kokt dricksvatten när du:
- blandar saft eller andra drycker med vatten.
- brygger kaffe, eftersom kaffebryggaren inte värmer dricksvattnet tills det kokar.
- gör is.
- sköljer frukt och grönsaker som du inte tänker koka.
- borstar tänderna.
Du kan använda okokt dricksvatten när du:
- tillagar mat genom att koka den i vatten. Till exempel potatis, ris och pasta.
- tvättar händer och ansikte.
- duschar. Men undvik att bada.
- diskar i diskmaskin på högsta temperatur. Använd torkprogrammet.
- diskar för hand. Låt disken torka innan du använder den.
- tvättar kläder.
- städar och rengöra ytor.
- vattnar blommor.
- spolar i toaletten.
Undvik att svälja vatten vid duschning. Var speciellt uppmärksam när det gäller små barn. Barn bör inte heller leka i vattenspridare, bassänger eller liknande under perioder med kokningsrekommendation. Är du orolig för dina djur hänvisar vi till veterinär.
Kokrekommendation på flera språk (Livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.
Hur vi meddelar om kokrekommendationer
Vi meddelar om kokrekommendationer via driftinformation på webbplatsen och som sms.
Senast uppdaterad: