Stekpanna fylld med flott. En hand håller i ett papper som har torkat upp en del av flottet.

Torka upp fett och matolja

Det är viktigt att du torkar upp matfett och matolja som blir kvar i stekpannan efter att du lagat mat. Från den 1 januari 2024 är det lag på att du ska källsortera och samla in ditt matfett – detta för att undvika onödiga stopp i avloppsystemet.

Matfett och matolja som spolas ner i avloppet stelnar och blir till stora cementliknande proppar som fastnar på insidan av avloppsledningar. Dessa proppar kan leda till att det blir stopp i avloppsledningarna på din fastighet eller i avloppsledningarna i gatan, något som är både onödigt och kostsamt.

Redan 2006 blev det förbjudet att hälla ut matfett och matolja i vasken, och sedan januari 2024 säger lagen också att all fett och matolja ska källsorteras och samlas in för att så småningom återvinnas.

Illustration. Till vänster en gryta med gult rykande innehåll. en pil åt höger. Över pilen är det först en termometer som visar blått. Sedan en en bryta vars innehåll hälls i en flaska. Därefter en flaska med stängd kork. Pilen går därefter åt två håll. En pil till ett hus med texten returpunkten, och den andra pilen till en öppen soptunna.

Då kan det användas till biobränsle eller för att tillverka till exempel tvål- och tvättprodukter, målarfärg och stearinljus.

4 tips för ditt matfett

Så ska du hantera fett och oljor i köket

1. Återanvänd oljan

Det allra smartaste är förstås att återanvända exempelvis din olivolja i matlagningen. Om du silar den, har den i kylen och håller koll på att den inte blir för gammal så fungerar det alldeles utmärkt. Då sparar du dessutom pengar eftersom olivolja är dyrt.

2. Torka av med papper

Om det bara rör sig om lite fett räcker det att du torkar ur stekpannan eller kastrullen med hushållspapper – och sedan slänger det i matavfallet. Då kan matfettet återvinnas och användas i biogasproduktion.

3. Häll i en behållare

Är det större mängder fett ska du låta det svalna först. Med hjälp av en tratt kan du sedan hälla det i en tom plastflaska eller ett tomt mjölkpaket. Lägg sedan behållaren i påsen för restavfall eller lämna in till returpunkten.

4. Låt svalna i kylen

Vid större mängd stekflott, exempelvis om du stekt fläsk, kan du hälla över fettet i en kopp och ställa in en stund i kylen. När det sedan stelnat är det enkelt att skrapa ur direkt i påsen för matavfall.

Miljötratten tar hand om ditt matfett

Foto på en hopfälld fettratt och en öppen fettratt, mot en vit bakgrund.

Med hjälp av en tratt kan du enkelt samla upp överblivet matfett och hälla över det i en plastflaska eller pappersförpackning med skruvkork. Du är välkommen att hämta en miljötratt på närmaste returpunkt helt kostnadsfritt.

Naturligtvis fungerar det precis lika bra med en vanlig tratt.

Senast uppdaterad: