Stekpanna fylld med flott. En hand håller i ett papper som har torkat upp en del av flottet.

Torka upp fett och matolja

Det är viktigt att du torkar upp matfett och matolja som blev kvar i stekpannan efter att du har lagat mat.

Matfett och matolja som spolas ner i avloppet stelnar och blir till stora cementliknande proppar som fastnar på insidan av avloppsledningar. Dessa proppar kan leda till att det blir stopp i avloppsledningarna på din fastighet eller i avloppsledningarna i gatan.

Gör så här:

  • Torka upp fett och olja med hushållspapper innan du diskar stekpannan eller kastrullen. Hushållspappret med olja på kan du sortera som matavfall.
  • Större mängder fett kan du hälla i en behållare, till exempel en använd pappersförpackning med skruvkork eller en plastburk med plastlock. Tänk på att oljan inte får vara varm när du häller den i en plastbehållare. Lägg sedan behållaren i påsen för restavfall eller lämna in till returpunkten.
Illustration. Till vänster en gryta med gult rykande innehåll. en pil åt höger. Över pilen är det först en termometer som visar blått. Sedan en en bryta vars innehåll hälls i en flaska. Därefter en flaska med stängd kork. Pilen går därefter åt två håll. En pil till ett hus med texten returpunkten, och den andra pilen till en öppen soptunna.

Miljötratten tar hand om ditt matfett

Foto på en hopfälld fettratt och en öppen fettratt, mot en vit bakgrund.

Med hjälp av en tratt kan du enkelt samla upp överblivet matfett och hälla över det i en plastflaska eller pappersförpackning med skruvkork. Du är välkommen att hämta en miljötratt på närmaste returpunkt helt kostnadsfritt.

Naturligtvis fungerar det precis lika bra med en vanlig tratt.

Senast uppdaterad: