del av ett bord med tända ljus och flera sorters julmat.

Minska matsvinnet i jul

Under juldagarna umgås vi ofta i stora grupper. Kanske firar du med din släkt, dina kompisar eller dina grannar? Vi lagar många gånger mer julmat än vad som går åt. Därför har vi samlat våra bästa tips för att ta tillvara på maten som blir över. Hjälp till att minska matsvinnet i jul!

En tredjedel av all mat som produceras äts aldrig upp. Matsvinnet har en stor miljöpåverkan i världen. Det leder till bland annat övergödning, koldioxidutsläpp, kemikaliespridning, regnskogsavverkning och utfiskning. Att laga mat som sedan slängs är ett onödigt slöseri på tid, pengar och resurser.

Minska matsvinnet

Att minska på sitt matsvinn är enkelt, men det kräver lite planering och kreativitet. Här är några tips på hur du kan minska på matsvinnet.

Minska mängden

För att minska på mängden mat i jul kan du tillaga färre rätter. Om du vill duka upp alla julbordsklassiker, är det en bra idé att tillaga mindre mängd av alla rätterna. Du kanske redan nu har koll på vilka maträtter som det brukar bli rester av och inte. Planera i förväg och laga bara så mycket som du tror behövs.

Dela på matresterna

Trots färre maträtter eller minskad mängd kanske det ändå blir mat över. Har du släkt, kompisar eller grannar som du firat jul med? Låt alla ta med sig överbliven mat hem, så slipper maten kastas i onödan.

Ta hand om dina matrester

Om du har överbliven julmat, se till att göra något bra av resterna. Det finns massor med bra rätter som du kan laga av dina rester. Varför inte slänga ihop en carbonara av julskinkan som blev över? Eller kanske en matpaj med rester av köttbullar, prinskorv och grönsaker i. Det är bara din fantasi som sätter gränserna!

Våra bästa recept-tips att göra av resterna från julbordet:

  • carbonara
  • matpaj
  • köttbullar och potatis
  • köttbullemacka
  • gubbröra.

Senast uppdaterad:

Mer läsning

På mörkgröna barrgrenar ligger en tunn ljusslinga. Mellan grenarna syns ännu en gran som likaså är upplyst av ljusslingor.

Återvinn julen!

Under julen slängs det ofta mycket. Allt från presentpapper, till värmeljus och julgran. Här finner du svar på hur detta ska sorteras.

Illustration med en glödlampa och en stjärna

Tips och inspiration

Saker som du kan göra i vardagen för att spara på vår natur. Tillsammans skapar vi bra vardagar. Och en hållbar framtid.