Avfallstrappan - prioritering för miljöns skull
Avfallstrappan är en prioriteringsordning som visar i vilken ordning olika behandlingsmetoder för avfall bör användas för att minimera miljöpåverkan.
Prioriteringsordningen finns inskriven i lagstiftningen både på EU-nivå och på nationell nivå. Trappan utgör grunden för hur vi arbetar med avfallsfrågor.
Så fungerar avfallstrappan
Avfallstrappan är uppdelad i följande fem steg.
1. Förebygga
Det allra bästa är att förebygga och se till att det skapas så lite avfall som möjligt. Du kan till exempel välja att köpa refillförpackningar eller sätta upp en skylt om att du inte vill ha reklam i brevlådan.
2. Återanvända
Steg två är återanvändning, till exempel om du lämnar möbler, kläder och textilier, husgeråd och leksaker som du inte längre behöver till second hand. Detta kan du göra på alla returpunkter i kommunen eller till Mobila returpunktens ge & ta-tält för återbruk. Överblivet byggmaterial eller verktyg som inte längre används kan du lämna på ge & ta byggmaterial som finns på returpunkterna.
3. Återvinna materialet
Det tredje steget i hierarkin är materialåtervinning, det vill säga att producera nya förpackningar av gamla. Du bidrar till detta när du sorterar förpackningarna i ditt fyrfackskärl, i en återvinningsstation eller lämnar in dem till en returpunkt.
4. Återvinna till energi eller el
Det avfall som inte kan återanvändas eller gå till annan återvinning kan bli en resurs i form av till exempel energi eller el, vilket är det fjärde steget.
5. Deponera
Det sista alternativet som återstår i hierarkin är bortskaffande eller deponering, och är alltså en sista utväg om avfallet inte kan behandlas på annat sätt.
Senast uppdaterad: