På mörkgröna barrgrenar ligger en tunn ljusslinga. Mellan grenarna syns ännu en gran som likaså är upplyst av ljusslingor.

Återvinn julen!

Under julen slängs det ofta mycket. Allt från presentpapper, till värmeljus och julgran. Här finner du svar på hur detta ska sorteras.

I samband med julen tillkommer ofta mycket avfall. Även om du förbereder innan och vet hur det mesta ska återvinnas kan det ändå uppstå en del frågor. Det allra mesta går att återvinna och när vi gör detta drar vi också nytta av det avfall som uppstår, samt sparar på jordens resurser. Du har förmodligen koll på vad som hör hemma vart, men ibland kan det ändå uppstå frågor. Presentsnöret eller alla vykort som du fått under julen kanske inte alls ska sorteras så som du tror. Här har vi samlat våra bästa tips för att du ska kunna hälpa till att återvinna julen på bästa sätt!

Så sorterar du

Presentpapper och snören:

Vanligt presentpapper sorterar du hemma som pappersförpackning. Detta gäller även presentpapper med tejp och etiketter på. Har du fått en julklapp inslagen i tidningspapper? Då sorterar du såklart det pappret som tidningar. Presentsnören sorterar du som restavfall. Detta beror på att presentsnören (de som du kan krylla) innehåller plast. Om dessa hamnar bland pappersförpackningar eller tidningar förstör de återvinningsprocessen. Anledningen till att presentsnören inte sorteras som plast är för att de innehåller klister, vilket gör att återvinningsprocessen förstörs.

Värmeljus

Värmeljusets metallkopp är enligt lagen om producentansvar inte en förpackning. Därför ska dessa inte slängas som metallförpackning hemma. Dock ska metallen självklart återvinnas trots det. Ta med dina metallkoppar till returpunkten och släng detta som metallskrot. Detta gäller även för koppen från marschaller. Kom ihåg att ta loss vekhållaren i mitten från metallkoppen innan du slänger de båda som metallskrot. Anledningen till att ta bort vekhållaren är på grund av att den är gjord av stål (järn) medan koppen är gjord av aluminium. Hos sorteringsanläggningen för metallskrot separeras sedan stålet med hjälp av en magnet. Om vekhållaren inte är separerad från metallkoppen, kommer koppen följa med och aluminiumet som koppen är gjord av kommer brinna upp i stålbadet för vekarna. Samla alla dina metallkoppar hemma under en tid och ta med dem nästa gång du ska till returpunkten.

Tips!

Visste du att det finns refill för värmeljus att köpa? Testa det, då kan du återanvända dina värmeljus genom att sätta i ett nytt ljus och då behöver du inte slänga koppen!

Julgran

Julgranar som är äkta kan du sortera som ris och grenar på en returpunkt. Om du har en julgran som är gjord av plast som du ska kasta ska även denna lämnas på en returpunkt. Många plastgranar har en metallstomme och ska därför läggas i metall. Om granen är av enbart plast, läggs den i energiåtervinning. Glöm inte att ta bort julgransbelysningen först och lägg den bland elavfall.

Ljusslinga och adventsljusstake

De avfall som innehåller sladd eller batteri räknas som elektronikavfall. Därför ska din trasiga ljusslinga eller adventsljusstake sorteras som elavfall på din närmsta returpunkt. Elektroniska produkter innehåller flera ovanliga metaller, men även ämnen som kan vara farliga för både oss människor och miljö. Enligt lag ska därför all trasig elektronik, som inte går att laga, lämnas till ett godkänt inlämningsställe. Småelektronik kan du lägga i kärlet för småelektronik (om det finns i ditt miljörum) eller lämna i samlaren.

Julkort

När julen är slut kanske du har en hel del julkort över. Om du har tänkt att slänga dessa ska de sorteras som restavfall. Det gäller även för kuvert. Enligt lagen om producentansvar räknas varken vykort eller kuvert som förpackningar eller tidningar och sorteras därför som restavfall.

Senast uppdaterad:

Mer läsning

Puffbild

Minska matsvinnet i jul

Vi har samlat våra bästa tips för att ta tillvara på maten som blir över. Hjälp till att minska matsvinnet i jul!

Illustration med en glödlampa och en stjärna

Tips och inspiration

Saker som du kan göra i vardagen för att spara på vår natur. Tillsammans skapar vi bra vardagar. Och en hållbar framtid.