En hand syns öppna en vit skåpslucka. På skåpet hänger en grön korg med en genomsynlig påse. I påsen finns matavfall, exempelvis äggskal och äppelskrutt.

5 tips för att minska ditt matsvinn

Matsvinn är mat som går bra att äta men av olika anledningar slängs helt i onödan. Med enkla knep och lite planering kan du minska ditt matsvinn.

Matsvinn uppkommer i hela livsmedelskedjan men den största delen av matsvinnet uppstår i hushållen. Enligt Livsmedelsverket slänger hushåll i Sverige cirka 15 kilo ätbar mat per person.

5 tips för minskat matsvinn

  1. Luktar det okej? Smakar det okej? Om svaret är ja så går det att äta. De allra flesta livsmedel är märka med ett Bäst-före-datum som är satt med god marginal.
  2. Blev det rester över? Gör en matlåda och ta med till jobbet eller skolan eller använd resterna till en omelett, risotto eller wok imorgon.
  3. Köp inte färskvaror i storförpackningar om du inte är säker på att de går åt. Om du ändå gör det, dela upp maten och frys in.
  4. Planera dina köp – gör en veckomatsedel och skriv en inköpslista innan du handlar.
  5. Förvara maten rätt så håller den längre.

Länktips om matsvinn

Livsmedelsverket har bra fakta om matsvinn och tips på hur du minskar ditt matsvinn.

Tips för minskat matsvinn (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Världens matsvinn måste minska

Matsvinn står för mellan 8-10 procent av allt utsläpp av växthusgaser i världen. FN har som mål i Agenda 2030 att halvera det globala matsvinnet, och minska svinn och förluster i hela livsmedelskedjan. Regering har beslutat om att Sveriges matsvinn ska minska enligt målen i Agenda 2030.

Nationell handlingsplan för minskat matsvinn i Sverige (livsmedelsverket.se) Länk till annan webbplats.

Kvadratisk ruta i en beige/brun färg med vit text: 12 Hållbar konsumtion och produktion. Under texten finns en vit ikon i formen av en lemniskata med en pil.

Mål 12 handlar om att säkerställa hållbara konsumtions- och produktionsmönster. Enligt delmål 12.3 ska det globala matsvinnet halveras till år 2030.

Senast uppdaterad: