.jpg)
Ta vara på maten i jul och minska matsvinnet
För många innebär julen stora julbord med alla de klassiska rätterna. I många fall slutar det också med att en stor del av maten slängs. Här är våra bästa tips för att göra det mesta av maten.
En tredjedel av all mat som produceras äts aldrig upp. Matsvinnet har en stor miljöpåverkan i världen. Det leder till bland annat övergödning, koldioxidutsläpp, kemikaliespridning, regnskogsavverkning och utfiskning. Att laga mat som sedan slängs är ett onödigt slöseri på tid, pengar och resurser.
Minska matsvinnet
Att minska på sitt matsvinn är enkelt, men det kräver lite planering och kreativitet. Här är några tips på hur du kan ta vara på julmaten.
Dela på matresterna
Trots färre maträtter eller minskad mängd kanske det ändå blir mat över. Har du släkt, kompisar eller grannar som du firat jul med? Låt alla ta med sig överbliven mat hem, så slipper maten kastas i onödan.
Laga något nytt av dina matrester
Om du har överbliven julmat, se till att göra något bra av resterna. Det finns massor med bra rätter som du kan laga av dina rester. Varför inte slänga ihop en carbonara av julskinkan som blev över? Eller kanske en matpaj med rester av köttbullar, prinskorv och grönsaker i. Det är bara din fantasi som sätter gränserna!
Förvara maten rätt
Tänk på att så snabbt som möjligt kyla ner matrester för längre hållbarhet. Bara att sänka temperaturen i kylskåpet till 4 grader kan i vissa fall fördubbla hållbarhetstiden jämfört med 8 grader.
Våra bästa recept-tips att göra av resterna från julbordet:
- carbonara
- matpaj
- köttbullar och potatis
- köttbullemacka
- gubbröra
Senast uppdaterad:
Mer läsning

Återvinn julen!
Under julen slängs det ofta mycket. Allt från presentpapper, till värmeljus och julgran. Här finner du svar på hur detta ska sorteras.

Så förebygger du matsvinnet i jul – redan innan julbordet
Här har vi samlat våra bästa tips för att undvika onödigt matsvinn – redan innan julbordet tillagats.