Information om provtagning av spillvatten
Följande information har tagits fram av Nodra för provtagning och hantering av spillvatten i Norrköping kommun.
Generella krav vid provtagning
Processpillvattnet från en verksamhet kan vara kopplat till kommunens spillvattennät eller dagvattennät beroende på spillvattnets kvalitet och avtal med Nodra.
Provtagning av spillvatten ska ske på utgående ledning. När en provtagning genomförs ska en ritning över anläggningen med korrekt och tydligt angiven provtagningspunkt finnas tillgänglig.
Provtagningen ska utföras innan anslutningspunkten på kommunalt ledningsnät.
Vid provtagningstillfället ska verksamheten vara i normal drift. Provtagning ska ske tidigast tre veckor efter tömning av eventuell slam-, fett- och oljeavskiljare samt amalgamfällor.
Proverna ska tas av behörig provtagare (enligt SNFS 1990:11, MS: 29, bilaga 1).
I SS 028148, Vattenundersökningar – Provtagning av avloppsvatten för kemisk analys, Teknisk vägledning finns vägledning om hur provtagning kan ske och vad som är viktigt att beakta i samband med provtagning.
Innan provtagningen är det lämpligt att kontrollera med det laboratorium som utför analysen om vilken provmängd som behövs.
Det är viktigt att rätt provkärl används vid förvaring och transport av prover. Kontrollera med det laboratorium som ska utföra analysen om vilka kärl som ska användas, hur provet ska hanteras samt mängden prov som krävs för analysen.
Provet ska förvaras kallt och mörkt, innan det skickas för analys. Korrekt förvaring sker i temperaturintervall 2–8 °C (enligt NFS 2016:6, inklusive ändringsversionerna NFS 2022:6 och NFS 2022:10).
Vilka parametrar som ska analyseras anges i uppsatta riktlinjer för aktuell verksamhet eller tillhandahålls av Nodra. Om provet hanterats felaktigt är det inte lämpligt att utföra analyser utan ny provtagning krävs för att erhålla korrekta analysresultat.
Följande analyser ska alltid analyseras på ofruset prov eftersom resultatet förändras kraftigt eller inte blir korrekta om provet har varit fryst:
- pH
- suspenderande ämnen (partiklar i vatten)
- fett
- oljeindex
- BOD7, biologisk syreförbrukande ämnen.
Laboratorium som anlitas ska vara ackrediterat enligt SWEDAC eller motsvarande organ. Analyserna ska utföras enligt svenska, europeiska och internationella standarder.
Vid provtagningspunkten ska ett representativt prov kunna tas ut. Ett representativt prov ska återspegla sammansättningen av det flöde/parti/verksamhet som det är taget från.
Vid provtagning av processpillvatten ska slangar/rör vara rengjorda.
Det ska inte finnas avlagringar eller ansamlad beläggning i rännor eller ledningsrör där provtagning utförs. Provtagningsutrustningen placeras så att sediment och avlagringar inte rörs upp. Alla typer av smuts/beläggningar eller liknande riskerar att kontaminera provet och ge missvisande, ej korrekta resultat.
Provtagningen ska utföras så nära utrustning/processdel som möjligt.
Provet (i vätskefas) ska vara väl omblandat i provtagningspunkten.
Det kan tillgodoses genom ett konstant flöde alternativt viss turbulens i flödet.
Uppsamlat prov i större kärl ska vara väl blandat, omskakat eller omrört innan provtagning sker.
Om det av någon anledning inte går att ta provet innan anslutningspunkten till det kommunala ledningsnätet ska Nodra kontaktas via e-post kundservice@nodra.se, eller telefon 011-15 15 50.
Provtagningen ska utföras så att representativt prov erhålles vilket görs genom att provet tas ut mitt i lossningen från fordonet.
Provtagningstyper
Stickprov
Ett stickprov innebär att provet tas under en mycket begränsad tid. Resultatet blir en överblicksbild av den kemiska sammansättningen. Stickprovstagning lämpar sig för exempelvis stillastående, uppsamlat vatten (vattenfas) som har sedimenterat.
Stickprov rekommenderas inte för rinnande spillvatten då det kan ge ett missvisande värde.
Slamfraktioner ska provtas genom stickprovprovtagning.
Kontinuerlig provtagning, samlingsprover
Flera stickprov som blandas kallas samlingsprov. För samlingsprov används ofta en portabel provtagare som tar prover utifrån ett förinställt schema.
Dygnssamlingsprov
Vid dygnssamlingsprov sker provtagning under ett dygn. Då tas ett flertal stickprov under ett dygn och blandas. Om verksamhetens produktion ej pågår hela dygnet utförs provtagning under verksamhetens aktiva timmar.
Används automatisk provtagare ska delproverna förvaras kylda, temperaturintervall 2–8 °C under provtagningsdygnet (enligt NFS 2016:6, inklusive ändringsversionerna NFS 2022:6 och NFS 2022:10).
Veckosamlingsprov
Veckosamlingsprov innebär provtagning under 5–7 dygn i följd, vilket innebär att 5–7 dygnssamlingsprov blandas.
Månadssamlingsprov
Månadssamlingsprov innebär provtagning under en månad, antingen genom att blanda 30 dygnssamlingsprov eller 4 veckosamlingsprov.
Årssamlingsprov
Årssamlingsprov innebär provtagning under ett år. Det kan blandas av löpande dygnsprov, 52 veckosamlingsprov eller 12 månadssamlingsprov.
Flödes- eller tidsstyrd provtagning
Flödesstyrd provtagning
Provtagning av samlingsprov ska i första hand genomföras flödesproportionellt. Det innebär att en portabel provtagare kopplas till en flödesmätare. Flera delprov tas ut varav antalet prov beror på mängden vatten som passerar. Samtliga delprov blandas samman till ett prov.
Tidsstyrd provtagning
När flödesstyrd provtagning inte är möjlig kan tidsstyrd provtagning genomföras. Prov ska tas med ett intervall som inte får överskrida 10 minuter. Om tidsstyrd provtagning ska genomföras beslutas det i samråd med Nodra.
Provtagningsmängd
Provtagningsmängden för varje delprov ska vara minst 25–30 ml.
Blandning av samlingsprov
Samlingsprov blandas flödesproportionerligt enligt kända dygnsflöden. Om dygnsflöde saknas blandas det med lika delar för de olika dygnen.
Rapportering
Rapportering av analysresultat till Nodra sker enligt överenskommelse. Resultaten av analyserna sammanställs i en rapport och skickas till kundservice@nodra.se.
Rapporten ska innehålla följande uppgifter:
- namn på verksamheten, organisationsnummer, adress samt fastighetsbeteckning
- beskrivning av provtagningsförfarandet utifrån detta dokument
- kopia på analysprotokollen
- redovisad vattenförbrukning vid provtagningstillfällena
- använd vattenmängd per år eller för redovisad period
- senaste datum för tömning av slam-, amalgam-, fett- och oljeavskiljare, om aktuellt
- beskrivning av en eventuell reningsanläggning, ange recirkulationsgrad för anläggningen
- ansvarig person för anläggningen.
Informationen på denna webbsida finns även som PDF. Kontakta kundservice om du vill få informationen i det formatet.
Regelverk
Enligt Nodras gällande Allmänna bestämmelser för användande av Norrköpings kommuns allmänna vatten- och avloppsvattenanläggning (ABVA) gäller:
”15. Fastighetsägare som helt eller delvis använder eller upplåter fastighet till annat än bostadsändamål ska informera huvudmannen om sådan verksamhet som kan påverka beskaffenheten hos avloppsvattnet från fastigheten. Fastighetsägaren ska bekosta de provtagningar och analyser som huvudmannen finner vara nödvändiga för kontroll av avloppsvattnet. Huvudmannen har rätt att fordra att fastighetsägaren för journal över verksamhet som inverkar på avloppsvattnets beskaffenhet och företar kontroll av vattnet genom provtagningar och analyser. Huvudmannen anger hur journalföring och provtagningar ska göras.”
Nodras ABVA finns att läsa i sin helhet på sidan Allmänna bestämmelser för vatten och avlopp.
Allmänna bestämmelser för vatten och avlopp
Broschyren Riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten från industrier och andra verksamheter (även kallad Näckrosen) anger gällande riktlinjer för spillvatten.
Riktlinjer för utsläpp av avloppsvatten och andra verksamheter Pdf, 1.4 MB.
Senast uppdaterad: