Reservvattentäkter och tillstånd för uttag av vatten

Nodra har som avsikt att ansöka om vattenskyddsområde för våra reservattentäkter. De aktuella områdena är Skärblacka, Ljunga och Östra Husby. Dessutom ansöker vi om vattendom för vattenverken i Gruvstugan och Kvarsebo.

Syftet med att få vattenskyddsområden och tillstånd för reservvattentäkter och vattenverk är att de i framtiden skyddas från verksamheter som kan skada eller förorena vattnen som är tänkt att kunna användas som en dricksvattenreser. Vi säkrar dessutom tillgången av råvatten när det finns en vattendom för respektive område.

Skärblacka

Vi ska ansöka om nytt tillstånd för vattenverksamhet för vattenuttag vid vattenverket i Skärblacka. Syftet med ansökan är att säkra tillgången på råvatten från Motala ström för dricksvattenproduktion.

Skärblacka vattentäkt är en av kommunens reservvattentäkter och har sitt råvattenintag i Motala ström. Vattenverket i Skärblacka är inte i drift men kan driftsättas vid behov.

Verksamheten har idag ett befintligt tillstånd för uttag av ytvatten från Motala ström för dricksvattenproduktion till ett flöde av högst 65 l/s, och tillstånd för utsläpp av vattenverksslam i Motala ström från Skärblacka vattenverk. Tillståndet gäller tillsvidare. Vi ser dock ett behov att öka uttaget med 120 l/s för att kunna säkra kommunens tillgång på reservvatten i händelse av en större driftstörning vid kommunens huvudvattenverk, Borg. Den extra mängden råvatten på 120 l/s ska pumpas direkt till Borgs vattenverk via befintlig överföringsledning.

Bortledande av vatten och anordnande av anläggningar för detta är tillståndspliktig vattenverksamhet. Vi kommer att ansöka om tillstånd för ett maximalt ytvattenuttag på 185 l/s (15 984 m³/dygn). Vi söker även fortsatt tillstånd för utsläpp av vattenverksslam (i enlighet med befintligt tillstånd).

Östra husby

Den planerade vattenverksamheten är belägen i Östra Husby. I området finns en numera nedlagd vattentäkt som vi i framtiden avser att använda som reservvattentäkt för det kommunala verksamhetsområdet för dricksvatten på Vikbolandet öster om Tåby.

Hela det aktuella området är anslutet till Borgs vattenverk i centrala Norrköping, men då behov uppstår är det av strategisk vikt att kunna koppla bort delar av dricksvattennätet som vid sådant tillfälle istället försörjs med dricksvatten från annan vattentäkt.

Vattenbehovet för de berörda samhällena uppgår under större delen av året sammanlagt till ca 400 m³/dygn, vilket är den uttagsvolym som Nodra kommer att ansöka om från Östra Husbys reservvattentäkt

Ljunga

Projektet är i uppstartsfasen. Mer information kommer snart.

Kvarsebo vattenverk

Nodra ansvarar för den allmänna vattenförsörjningen i Kvarsebo. Medelförbrukningen har under perioden 2020 - 2022 legat runt 55 m³/dygn. Förbrukningen i Kvarsebo har gradvis ökat de senaste åren och kan enligt kommunens översiktsplan komma att öka ytterligare om föreslagen bebyggelseutveckling realiseras.

Fram till februari 2022 baserades Kvarsebos dricksvattenförsörjning på grundvatten från en äldre grävd brunn vilket har medfört att dricksvattenproduktionen har varit mycket sårbar. Vid hög belastning på brunnen försämrades vattenkvaliteten bland annat genom ökad turbiditet. Brunnen har alltid behövt vara i drift och alla former av underhåll i brunnen har medfört risker för vattenkvaliteten. Läckor, även mindre sådana, har fått stor inverkan på dygnsförbrukningen, vilket bland annat har resulterat i att nödvatten behövt levereras till abonnenterna med tankbil.

För att vi ska kunna säkerställa nödvändig mängd dricksvatten av god kvalitet nu och i framtiden har vi utrett en lämplig lokalisering för nya brunnar vilket omfattat olika hydrogeologiska utredningar med mera. Utredningarna mynnade ut i att två nya brunnar borrades i februari 2022. Tanken var att den ena brunnen på sikt skulle kunna ersätta råvattenproduktionen från den äldre brunnen och att den andra brunnen skulle kunna nyttjas vid behov. I samband med rensblåsningen av de nya brunnarna satte den äldre brunnen igen av finmaterial som trycktes upp. De nya brunnarna behövde därmed omedelbart tas i bruk för att försörja Kvarsebo med dricksvatten.

Bortledande av grundvatten och utförande av anläggningar för detta är en tillståndspliktig vattenverksamhet. Ansökan om tillstånd prövas av Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt. Vår ansökan om tillstånd omfattar ett maximalt grundvattenuttag på 220 m³/dygn samt anläggande av två nya brunnar.

Gruvstugans vattenverk

Mer information kommer snart.

Kontakt

Tora Strandberg, projektledare

Senast uppdaterad: