Ekonomisk hållbarhet

En ekonomi i balans och att vi är resurseffektiva är en förutsättning för att vi ska kunna driva vår samhällsviktiga verksamhet och klara uppdraget på kort och lång sikt.

Ekonomisk hållbarhet innebär en stabil och långsiktig ekonomisk situation som möjliggör utveckling och tillväxt på lång sikt. Det handlar om att skapa lönsamhet och stabilitet med ett långsiktigt perspektiv genom att balansera investeringar, intäkter och kostnader på ett hållbart sätt.

Nodras mål att tillhandahålla vatten- och avloppstjänster samt avfallstjänster med hög kvalitet och leveranssäkerhet ska ske i kombination med långsiktigt stabila taxor.

Miljöaspekterna ska beaktas såväl vid investeringar och reinvesteringar som vid
driften av verksamheten, allt i syfte att bidra till målet en hållbar
samhällsutveckling.

VA- och avfallstjänsternas finansiella mål styrs av självkostnadsprincipen, dvs att intäkterna ska matcha verksamhetens kostnader över en 3-5 årsperiod för respektive tjänst.

Bredbandsverksamheten ska redovisa ett positivt resultat på såväl kort som lång sikt och ha en tillräcklig finansiell buffert i form av eget kapital.

Exempel på hur vi bidrar till ekonomisk hållbarhet

Norrköpings kommun investerar i så kallade Gröna obligationer som är ett sätt att låna pengar till projekt som rör miljö- och klimatinvesteringar. Fyra miljöinriktade investeringsprojekt som vi på Nodra driver är att vi

  • bygger en ny returpunkt med större fokus på återbruk
  • bygger en ny slamhantering vid Slottshagens reningsverk för att minska buller och luktpåverkan i staden och möta framtida krav på miljömässig hantering av slammet.
  • förnyar ledningsnätet för att minska läckage av dricksvatten och inläckage i avloppsledningar
  • gör renoveringar av vattenverket för att utöka produktionskapaciteten och säkerställa att vi kan förse en växande befolkning med rent dricksvatten.

Gröna obligationer (norrkoping.se) Länk till annan webbplats.

Senast uppdaterad: