Karin, utrednings­ingenjör

Karin drivs av att få arbeta med viktiga miljö- och samhällsfrågor. Hon arbetar som utredningsingenjör inom avfallsfrågor hos oss på Nodra. Karins vardag är varierande och känns givande.

Hur skulle du beskriva ditt jobb för någon som inte är insatt?

Jag arbetar med utredningar och projekt inom avfallsområdet. Arbetet innebär allt ifrån att vara projektledare för att ta fram en ny avfallsplan för kommunen till att utreda hur ny lagstiftning om förpackningar kommer att påverka Nodra. Jag arbetar också mycket med omvärldsbevakning och nätverkande både lokalt, regionalt och snart även internationellt.

Vad har du studerat/jobbat med innan?

Jag har en master i miljövetenskap på Linköping universitet. Efter min examen fick jag jobb på dåvarande tekniska kontoret och arbetade med kommunikationsinsatser kopplat till införandet av matavfallssortering för flerbostadshus. Sedan har det rullat på med flera olika tjänster inom avfallsområdet. Till en början arbetade jag med stort fokus på kommunikationsfrågor men sedan cirka 10 år tillbaka arbetar jag med utredningar, projekt och utvecklingsfrågor.

Hur kom det sig att du började jobba på Nodra?

Vi som jobbade med avfallsfrågor på tekniska kontoret hängde med av bara farten när Norrköping vatten blev Norrköping vatten och avfall, och som i sin tur blev Nodra. Jag är jätteglad över den förändringen, det blev en rolig nystart. Jag trivdes direkt på bolaget som jag tycker har goda ambitioner inom miljöområdet, en bra stämning bland kollegorna och som tar hand om sina medarbetare på ett bra sätt.

Avfallsfrågor är en viktig pusselbit i omställningen till en cirkulär ekonomi, det är även en viktig klimatfråga.

Vad var det som gjorde att du valde att arbeta just på Nodra?

Eftersom jag kom till Nodra vid en omorganisation var det inte ett aktivt val men däremot en väldigt välkommen förändring. Att jag valt att arbeta i den offentliga sektorn är däremot ett aktivt val, jag drivs av att arbeta med förbättringar miljö- och servicemässigt.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Att få bidra till frågor som är viktiga på riktigt är som sagt en stor drivkraft. Att få vara en del av lösningen på miljöproblemen. Jag gillar också variationen av arbetsuppgifter, att ingen dag är den andra lik. Vissa dagar kan jag grotta ner mig i en rapport medan andra träffar jag en massa människor och workshopar om avfallsfrågor.

Vilken kompetens eller personlig egenskap tycker du är viktigast för att vara bra på ditt jobb?

Ordningsam, självständig och kreativ.

Kan du berätta om någon arbetsuppgift eller projekt som varit speciellt spännande?

Det var väldigt spännande att ta fram Norrköpings kommuns nya avfallsplan och se det kreativa arbetet i projektgruppen med deltagare från olika kommunala kontor och bolag.

På vilket sätt bidrar du till ett hållbart Norrköping?

Jag arbetar med hållbarhetsfrågor varje dag på ett eller annat sätt. Avfallsfrågor är en viktig pusselbit i omställningen till en cirkulär ekonomi, det är även en viktig klimatfråga. Avfallsfrågorna har blivit större än bara källsortering, idag pratar vi nästan lika mycket om avfallsminimering och hur man kan leva resurssnålt. Det handlar oftast om långa strategiska frågor och projekt där jag ser resultatet av arbetet först efter flera år, det gäller helt enkelt att ha lite tålamod.

Vad är en bra vardag på jobbet för dig?

Det är en riktigt bra känsla när ett projekt jag arbetat med länge går i lås.

Senast uppdaterad:

Man tittar in i kameran. Står och lutar armen mot ett trappräcke. I bakgrunden sitter fler människor, oskarpt.

Niclas, utredningsingenjör VA

Niclas Piekart är utredningsingenjör VA och arbetar med komplexa och spännande uppdrag. Han arbetar med utredningar inför byggen och förändringar på vatten- och avloppsledningarna.

Puffbild

Lediga tjänster

På Nodra är vi cirka 180 medarbetare som bidrar till en bra vardag för våra kunder och till en hållbar framtid. Vill du bli en av oss?