Svensk textilkonsumtion släpper ut lika mycket som 850 000 bilresor runt jorden – nu hjälper vi dig att göra skillnad
Publicerad:
Från och med 2025 införs separat insamling av textilavfall. Det innebär att tusentals ton textilier inte längre ska hamna bland hushållssoporna utan istället kan återvinnas till nytt material. Det kommer att minska belastningen på miljön.
Från 1 januari 2025 blir det obligatoriskt att sortera textilavfall separat från annat avfall. Detta gäller inom hela EU och omfattar både privatpersoner och företag. Det betyder att du inte längre får slänga kläder eller andra textilier i restavfallet – de ska i stället lämnas till återvinning vid våra returpunkter.
Viktigt att tänka på:
- Trasiga och hela textilier lämnas i samma kärl.
- Textilavfallet ska vara torrt.
- Förpacka det i en plastpåse eller plastsäck.
Målet med de nya reglerna är att skapa en mer cirkulär hantering av textilavfall. När textilavfall samlas in separat kan det återvinnas till nya produkter.
Men förändringen ska också leda till ökad återanvändning. Varje år slänger svenskarna i genomsnitt åtta kilo textilier i soporna. Mer än hälften av det hade kunnat återanvändas, vilket är ett stort slöseri med resurser. Mycket mer måste lämnas till second hand.
Stora miljövinster
Den svenska textilkonsumtionen orsakar i dagsläget över fyra miljoner ton koldioxidutsläpp, vilket motsvarar utsläpp från en bil som kör 850 000 varv runt jorden. Utöver detta skapas mycket avfall i produktionen som konsumenten aldrig ser – osynligt avfall. Ett par jeans ger upphov till 28 kilo osynligt avfall.
Men du kan göra skillnad:
- Använda dina kläder och andra textilier längre, lufta dem i stället för att tvätta och följ tvättråden.
- Köp begagnat i stället för nytt.
- Lämna textil till insamling när den är utsliten.
Tillsammans kan vi minska klimatpåverkan. En ökad cirkulär hantering av textilavfall är en viktig del i denna förändring.
Här kan du lämna din textil
I Norrköpings kommun lämnas både hel och trasig textil för sortering på våra fem returpunkter. Textilavfallet förpackas med fördel i plastpåse eller plastsäck. Skor ska paras, gärna med snöre eller gummisnodd.
Flera frivilligorganisationer jobbar med att samla in textilier som kan återanvändas. Hel och ren textil så som byxor, tröjor och gardiner kan lämnas direkt till organisationerna eller i insamlingsboxar vid vissa återvinningsstationer. Ju fler som återbrukar desto bättre.
Vad är textilavfall?
Nästan allt som är vävt, stickat eller tovat av textil, oavsett om det är naturmaterial eller inte, ska lämnas till återvinning. Skor räknas också som textilavfall. Om en produkt består av flera material avgör det dominerande materialslaget om det ska sorteras ut som textilavfall. Här listar vi några exempel för att göra det ännu tydligare:
- Kläder av textil: tröjor, skjortor, byxor, underkläder och strumpor.
- Hemtextil: sängkläder, handdukar, dukar, gardiner, filtar och mattor.
- Väskor av textil: handväskor, textilkassar, sminkväskor och fodral.
- Accessoarer av textil: slipsar, näsdukar, hattar och kepsar.
Nya och kommande regler för textil
Från och med 1 januari 2025 gäller krav på att textilavfall ska sorteras ut från annat avfall och samlas in separat. Kommunerna ansvarar för att det samlas in och återvinns.
Inom EU diskuteras ett producentansvar för textil. Det betyder att de som tillverkar och säljer textil också ska ansvara för att det samlas in och återanvänds eller återvinns. Sannolikt införs ett sådant ansvar inom några år. Det innebär att producenter måste bygga upp system för att ta hand om textilierna.