Vi arbetar med att ta fram nya matavfallspåsar

Publicerad:

Under våren 2023 bytte vi matavfallspåsar från påsar av återvunnen plast till en grön påse av bioplast. Anledningen till införandet av de nya påsarna är krav på certifiering som godkänner påsarna för kontakt med livsmedel. Våra kunder har uttryckt missnöje över påsarna och vi arbetar därför med att ta fram nya mer tåliga matavfallspåsar.

Från den 1 januari 2023 finns krav på att matavfallspåsar ska ha en certifiering som garanterar att de är godkända för kontakt med livsmedel. Våra tidigare påsar av återvunnen plast uppfyllde inte kraven och behövde därför bytas ut.

Valet av nya godkända matavfallspåsar föll på en påse av så kallad bioplast. Bioplast är ett brett begrepp som innefattar att plasten är biologiskt nedbrytbar eller komposterbar och/eller att råvaran för plasten är förnyelsebar eller biobaserad.

Nya tåligare matavfallspåsar är på gång

Sedan införandet av de nya matavfallspåsarna har vi fått många synpunkter från er kunder om att påsarna är sköra, att de går sönder eller läcker vätska. Vi arbetar därför med att ta in nya tåligare matavfallspåsar som fortfarande uppfyller kraven för kontakt med livsmedel. Framtagningen av nya påsar är under arbete men det är en process som tar tid. Planen är att matavfallspåsarna ska bytas ut under 2025. Vi kommer att gå ut med mer information när det är aktuellt.

Så använder du dagens matavfallspåsar rätt

Då påsarna är gjorda för att rötas tillsammans med matavfallet behöver du tänka på hur du förvarar och använder påsarna. Här listar vi hur påsarna används på bästa sätt:

  • Förvara påsarna mörkt och svalt
    Påsarna mår bäst av att förvaras mörk & svalt (bäst mellan cirka 5–18°C).

  • Använd Nodras matavfallskorgar
    Det bästa är att påsarna används tillsammans med de matavfallskorgar som vi delar ut till alla kunder. Korgarna gör att påsen ventileras och att matavfallet torkar. Kontakta din fastighetsägare eller besök en returpunkt för att få en matavfallskorg.

  • Byt påse ofta
    Låt inte matavfallspåsen ligga för länge med matavfall innan du slänger den i kärlet för matavfall. Då finns risk att påsen läcker vätska. Du kan använda dubbla påsar om du upplever påsarna som sköra.

Mer information om matavfall och våra matavfallspåsar hittar du på sidan Matavfall.

Matavfall

Bakgrund till kravet på matavfallspåsarna

Matavfallet som samlas in i Norrköping rötas till biogas och biogödsel. Biogödseln måste hålla hög kvalitet för att bibehålla dagens höga förtroende och för att kunna konkurrera med mineralgödsel.

Genom att kräva att insamlingspåsar antingen är certifierade enligt EN13432 (där kemiskt säkerhet/ ekotoxicitetstest ingår i standarden) eller är utvärderade för kontakt med livsmedel minimeras risken för att oönskade kemikalier eller tungmetaller migrerar över från påsen till matavfallet under transport, lagring eller i rötkammaren.