Fotografi på ett vitt stort tält där det fins en öppning på kortsidan. Framför tältet, mitt i bilden är det inlagt en kvadratisk bild på ikonen för återbruk.

Nu utökas Ge & Ta byggmaterial till 4 av 5 returpunkter

Publicerad:

I början på förra året startade Ge & Ta byggmaterial på returpunkten i Åby. Dit kan privatpersoner och företag komma och lämna byggmaterial som de inte längre har behov av men som någon annan kan ha nytta av. Nu inför Nodra konceptet även på returpunkterna i Krokek, Östra Husby och Norrköping.

Redan den 1 juli slår vi upp dörrarna till de tre returpunkterna som nu får Ge & Ta byggmaterial. Byggmaterialet som kan lämnas in ska vara nytt eller i fint skick, och det kan vara allt från virke, dörrar och spikar, till verktyg, cement och klinkers. Såväl privatpersoner som företag är välkomna att lämna och hämta materialet kostnadsfritt.

- Syftet med Ge & Ta är att öka återbruket och minska avfallsmängderna. Dessutom minskar det vår miljöpåverkan av till exempel. utsläpp vid transporter och energiutvinning av avfallet som uppstår i vanliga fall, säger Irmeli Kuusiniva, gruppchef för returpunkterna.

Stort intresse att hämta material

Under det gångna året, sedan Ge & Ta startade på Returpunkt Åby, ökade resultatet för återbruk med 10 ton.

- Intresset från kunderna har varit stort, framförallt för att hämta material. Vi har däremot stundtals haft svårt att få in och fylla på med material, men vi hoppas att det ska öka nu när vi finns på fler returpunkter och är mer tillgängliga för både privatkunder och företagskunder, säger Irmeli Kuusiniva.

Hon fortsätter:

- Det är många som börjar tänkta mer cirkulärt kring textil, möbler och husgeråd, och vi vet att även mycket byggmaterial går att återanvända. Till exempel verktyg du inte längre använder, eller brädor som blivit över efter ett bygge. Eller varför inte lämna in dina gamla dörrar och fönster till oss i stället för att slänga dem när du renoverar.

Allt material som lämnas in till Ge & Ta vägs av personalen på returpunkten. Ta därför kontakt med dem innan du lämna något.

Övrigt återbruk (till exempel möbler, husgeråd & textil) som lämnas in i våra återbrukscontainrar, hämtas fortsatt av de hjälporganisationer som Nodra har avtal med. Det är fortfarande inte tillåtet att ta saker från dessa containrar.

Företagsregistrerade lastbilar kan lämna material i Åby eller Norrköping

Såväl i Åby som i Fiskeby är det kostnadsfritt för dig med företagsregistrerad lastbil att besöka Ge & Ta byggmaterial. Se bara till att inte åka upp på rampen i Åby, eller ta genvägen direkt till vänster i Fiskeby för att kunna lämna byggmaterial utan att företaget blir debiterat för besöket på returpunkten.

I Skärblacka blir det dessvärre ingen Ge & Ta då platsen helt enkelt inte räcker till.

Detta kan man lämna på Ge & Ta byggmaterial:

  • hela fönster och dörrar
  • nytt eller fint virke, brädor, reglar och lister (minst en meter)
  • hela skivor i trä eller gips
  • isolering i säck eller hela skivor
  • cement i säck
  • takpannor och tegelstenar
  • kakel, klinkers & betongplattor
  • byggplast
  • verktyg
  • skruv, spik & beslag.

Vi tar inte emot elektriska verktyg eller farligt avfall i Ge & Ta.