Bilden består av flera ikoner för olika avfallsslag samt en ikon för Mobil returpunkt som består av en upp och nervänd droppe, en så kallad platssymbol, med en återvinningssymbol i mitten.

Premiärturné för Mobila returpunkten

Publicerad:

Med start i augusti kommer Nodra att testa en ny tjänst som vi kallar Mobila returpunkten. Här kommer besökare kunna lämna och hämta saker för återbruk och lämna in sorterat grovavfall, farligt avfall och elavfall för återvinning. 

Syftet med Mobila returpunkten är att göra det enklare för främst lägenhetsboende utan tillgång till bil att göra sig av med sitt grovavfall, farligt avfall och elavfall på ett miljövänligt sätt.

- Vi har lyssnat på våra kunder och tagit till oss av deras önskemål om en mer tillgänglig returpunkt. Därför testar vi nu den Mobila returpunkten mellan augusti och oktober för att sedan utvärdera tjänsten och därefter ta beslut om det blir en fortsättning, säger Peter Nimrodsson enhetschef för drift och underhåll på Nodra.

Mobila returpunkten kommer dessutom bestå av ett återbrukstält med ge och ta för saker som man inte längre behöver men som kan ha stort värde för någon annan. Alla är välkomna att hämta saker härifrån kostnadsfritt.

Planerar att besöka flera olika platser

Förslaget är att Mobila returpunkten kommer besöka flera olika platser runt om i staden och komma till varje plats två gånger. Planen är i dagsläget att besöka områden med mycket flerbostadshus så som Navestad och Ljura, men också andra mer centrala platser i Norrköping.

- De platser vi kommer att besöka är ännu inte helt bestämt, men vi vill gärna vara på platser där vi syns bra och som är anpassade för de som går eller cyklar, säger Alma Sönne, projektledare för Mobila returpunkten.

Mobila returpunkten kommer att vara öppen under fyra timmar per tillfälle och vara bemannad med personal som hjälper besökarna att bedöma vad som kan återanvändas och vad som ska lämnas till återvinning.

- Besökaren kan lämna delar av det utbud som idag finns på våra ordinarie returpunkter, och det handlar om mindre mängder som man kan bära med sig. Om det krävs bil för besöket så hänvisar vi besökaren till någon av de ordinarie returpunkterna, säger Alma Sönne.

Följande kommer att kunna lämnas på Mobila returpunkten:

 • Batterier, ljuskällor och mindre elavfall
 • Trädgårdsavfall så som gräsklipp, löv, blomrester & ogräs.
 • Matfett
 • Wellpapp
 • Böcker
 • Återbruk
 • Metall
 • Textilier
 • Hårdplast
 • Trä
 • Trasigt porslin, keramik, kakel, klinkers
 • Farligt avfall så som kemikalier, färg, bekämpningsmedel & lösningsmedel
 • Avfall till energiåtervinning så som mindre stoppade möbler, mattor, tapeter, & skumgummi.

Återbrukstält med ge och ta

Mobila returpunkten kommer att ha tält där vi tar emot saker som inte behöver slängas utan som kan återanvändas av någon annan. Det kan vara allt från kläder, textilier och skor till leksaker, porslin eller mindre möbler. I tältet kommer det finnas bord, hyllor och hängare så att besökare enkelt kan se vad som finns och ta med sig det som man vill ha kostnadsfritt.

Håll utkik efter mer information

Förberedelserna för Mobila returpunkten pågår nu för fullt och mer information kommer att komma när startdatumet närmar sig. Håll gärna utkik i Nodras kanaler, så som vår webbplats, sociala medier och app för mer information om exakta datum och platser.