Hämtning av bygg- och rivningsavfall

Har du som privatperson själv utfört ett arbete som ger upphov till bygg- och rivningsavfall? Har du inte har möjlighet att lämna avfallet på en returpunkt? Här finns information om hur du kan beställa hämtning av bygg- och rivningsavfall vid din fastighet.

Den här tjänsten gäller enbart om du har utfört arbete själv, inte om du har tagit hjälp av en hantverkare eller entreprenör då det räknas som verksamhetsavfall.

Du kan få fastighetsnära hämtning av bygg- och rivningsavfall i storsäck eller genom att hyra en container. Du behöver en behållare per avfallsslag. Om du exempelvis har rivit ett förråd behöver du beställa en behållare för trä från fasaden och en behållare för tegel från taket.

Läs igenom informationen på den här sidan innan du beställer. Du beställer via formulären under självservice eller genom att kontakta kundservice.

Är det något av ditt bygg- och rivningsavfall som kan återbrukas? På fyra av våra returpunkter kan du lämna det på Ge & Ta byggmaterial.

Ge & Ta byggmaterial

Storsäck för bygg- och rivningsavfall

Du beställer en storsäck per avfallsslag enligt krav på sortering.

Ditt avfall ska vara sorterat i separata säckar enligt krav på sortering. Är det inte korrekt sorterat kommer du att få betala en felsorteringsavgift.

  • trä (ej tryckimpregnerat trä vilket räknas som farligt avfall)
  • metall
  • gips
  • plast
  • mineral (betong, tegel, klinker, keramik och sten)
  • schaktmassor (jord, lera, sand, asfalt och annat markmaterial). Observera att du har upplysningsplikt för eventuella föroreningar. Läs vidare under Hantering av schaktmassor.

Har du avfall av glas, farligt avfall, asbest eller elavfall kan det inte hämtas i storsäck. För detta avfallsslag behöver hyra en container.

Alla ovanståede avfallsslag utom schaktmassor kan du även lämna på våra returpunkter.

Returpunkter

Du kan beställa dessa storlekar på storsäck för fastighetsnära hämtning av bygg- och rivningsavfall:

  • storsäck cirka 0,2 m³, maxvikt 250 kg
  • storsäck cirka 1,0 m³, maxvikt 1 000 kg
  • storsäck cirka 2,0 m³, maxvikt 1 000 kg.

För hämtning av avfallet i storsäck ska säcken placeras på en plats med fri höjd på 4,5 meter. Avståndet mellan storsäck och lämplig hämtningsplats får vara max 5 meter. Hämtning sker med tung lastbil utan släp.

Vid beställning av storsäck kan du få den utkörd mot en avgift på 544 konor eller hämta ut vid Returpunkt Norrköping. Du debiteras för säcken via faktura.

Avgifter för hämtning av säck samt behandling av avfallet tillkommer vid beställning av hämtning.

Storlekar på storsäck i kubikmeter och avgift per säck.

Storlek

Avgift per säck

Cirka 0,2 m³

60 kr

Cirka 1 m³

85 kr

Cirka 2 m³

170 kr

Läs mer om avgifter för avfall i avfallstaxan

Avfallstaxa

Du kan välja att få hämtat inom fem arbetsdagar eller inom 24 timmar. Hämtning sker enbart arbetsdagar, måndag till fredag helgfria dagar.

I avgiften för hämtning ingår en storsäck. Har du flera storsäckar som ska hämtas vid samma tillfälle tillkommer en avgift per säck. Behandlingsavgift tillkommer samt avgift för säcken.

Avgift för hämtning av storsäck med sorterat avfall utifrån hämtningsalternativ och storlek på säck i kubikmeter.

Hämtning

0,2 m³

1 m³

2 m³

Hämtning av 1 storsäck inom 5 arbetsdagar

1 000 kr

1 100 kr

1 200 kr

Hämtning av 1 storsäck inom 24 timmar (arbetsdagar)

1 400 kr

1 500 kr

1 600 kr

Tillkommande storsäck vid samma hämtningstillfälle

200 kr

250 kr

300 kr

Behandlingsavgift: 1 600 kr/ton

Förutom avgift för storsäckar och hämtning behöver du även betala en behandlingsavgift på 1 600 kronor per ton för ditt bygg- och rivningsavfall.

Felsortering och bomkörning

Om avfallet inte är rätt sorterat tillkommer en felsorteringsavgift på 2 000 kronor per säck. Om vi av någon anledning inte kan hämta avfallet tillkommer en bomkörningsavgift på 900 kronor, till exempel om det finns hinder i vägen eller om för tungt lastad storsäck. Vid bomkörning kommer vi tillbaka vid ett senare tillfälle när du har meddelat oss att problemet är åtgärdat.

Läs mer om avgifter för avfall i avfallstaxan

Avfallstaxa

Beställ storsäck och hämtning

Beställ först dina storsäckar. Du kan hämta dem själv på Returpunkt Norrköping eller få dem utkörda mot en avgift.

Beställ storsäck för bygg- och rivningsavfall

När storsäcken är fylld beställer du hämtning.

Beställ hämtning av storsäck med sorterat bygg- och rivningsavfall

Container för bygg- och rivningsavfall

Du hyr en container för varje avfallsslag enligt krav på sortering.

Du sorterar ett avfallsslag per container. Är det inte korrekt sorterat kommer du att få betala en felsorteringsavgift.

  • trä (ej tryckimpregnerat trä vilket räknas som farligt avfall)
  • metall
  • gips
  • plast
  • mineral (betong, tegel, klinker, keramik och sten)
  • glas
  • farligt avfall
  • asbest
  • elavfall
  • schaktmassor (jord, lera, sand, asfalt och annat markmaterial). Observera att du har upplysningsplikt för eventuella föroreningar. Läs vidare under Hantering av schaktmassor.

Trä, metall, gips, plast, mineral och schaktmassor kan även hämtas i storsäck. Glas, farligt avfall, asbest och elavfall hämtas enbart i container.

Alla ovanståede avfallsslag utom schaktmassor kan du lämna på våra returpunkter. Asbest kan dock enbart lämnas på returpunkt Norrköping och då gäller max 1 kubikmeter.

Returpunkter

Asbest

Du kan beställa container med storleken 10 m³ för fastighetsnära hämtning av bygg- och rivningsavfall. Maxvikt är 10 ton. Containrarna är cirka 2,6 m breda och cirka 6,3 m långa.

Innan utkörning måste en godkänd plats för containern finnas och det är du som beställer containern som ansvarar för att det finns ett tillstånd för utplaceringen.

Om vi inte kan ställa ut containern grund av placeringen behöver du betala en bomkörningsavgift.

En godkänd plats innebär att ytan där containern placeras är hårdgjord och att hämtning kan ske utan hinder. Containrarna rullas på plats och kräver därför ett större utrymme.

Sprid gärna ut och fördela tunga föremål i containern och fyll den högst till dess övre kant.

När du beställer en container får du ha den i fem dygn, för extra dygn tillkommer en avgift.

Transport samt hyra första 5 dygnen: 1 300 kr

I avgiften ingår utkörning och hämtning av container samt hyra i fem dygn. Du ansvarar för att att det finns en godkänd plats samt tillstånd för utplaceringen av container.

Hyra tillkommande dygn: 220 kr

Vill du ha containern längre än 5 dygn betalar du en avgift på 220 kronor per tillkommande dygn.

Behandlingsavgift: 1 600 kr/ton

Förutom avgift för hyra och transport behöver du även betala en behandlingsavgift på 1 600 kronor per ton för ditt bygg- och rivningsavfall.

Felsortering och bomkörning

Om avfallet inte är rätt sorterat tillkommer en felsorteringsavgift på 2 000 kronor per container. Om vi av någon anledning inte kan hämta avfallet tillkommer en bomkörningsavgift på 900 kronor, till exempel om det finns hinder i vägen eller för tungt lastad container. Vid bomkörning kommer vi tillbaka vid ett senare tillfälle när du har meddelat oss att problemet är åtgärdat.

Läs mer om avgifter för avfall i avfallstaxan

Avfallstaxa

Beställ container

Du beställer hyra av container under vår självservice:

Hyr container för sorterat bygg- och rivningsavfall

Hantering av schaktmassor

Som schaktmassor räknas jord, lera, grus, sand, asfalt, makadam, gräsmattesvål och annat markmaterial. Dessa massor kan vara förorenade vilket kräver särskild hantering.

Upplysningsplikt vid eventuella föroreningar

Om du misstänker att det kan finnas föroreningar i din schaktmassa behöver du först kontakta avdelningen Miljö och hälsa på Norrköpings kommun för att komma överens om hantering.

Om vi misstänker föroreningar vid hämtningstillfället kommer vi inte att ta med ditt avfall och du behöver betala en bomkörningsavgift. Vi rapporterar om de misstänkta föroreningarna till tillsynsmyndigheten, Miljö och hälsa på Norrköpings kommun. Vi kontaktar även dig om detta.

Om vi misstänker föroreningar efter att vi hämtat ditt avfall kommer provtagning att ske. Du kan komma att krävas på extra avgifter för provtagingen och särskild behandling av förorenat avfall.

Checklista för att upptäcka eventuella föroreningar

Om du kan svara ja på någon av dessa frågor så kan schaktmassan vara förorenad och du behöver du kontakta Miljö och hälsa på Norrköpings kommun.

  • Luktar materialet konstigt, exempelvis som diesel eller bensin?
  • Har jorden en konstig färg?
  • Innehåller materialet skräp eller skrot?
  • Innehåller materialet grus där bilar har stått och blivit tvättade?
  • Har det funnits en oljecistern nedgrävd i marken?
  • Finns det PCB-fogar i fönstren? Fönsterfogar i hus byggda eller renoverade mellan 1956-1973 kan innehålla PCB. Översta jorden under fönstret behöver hanteras för sig och anmälas att den kan vara förorenad.
  • Har det funnits någon verksamhet på fastigheten som kan ha gett upphov till några föroreningar?
  • Kan jorden och schaktmassorna innehålla invasiva arter? Har det till exempel vuxit parkslide eller blomsterlupin ovanpå schaktmassorna?

Senast uppdaterad: